Trombose wat is het?

Trombose wat is het?
Zodra je systeem van stolling en antistolling uit balans is kan er trombose ontstaan. Ons lichaam maakt stoffen aan die zorgen voor stolling, denk eens aan het idee dat je een wondje hebt, je lichaam zorgt er voor dat dit dan snel zal stollen zodat het stopt met bloeden. Op dat zelfde moment stopt ook de stolling en word het overige stolsel weer afgebroken.
Maar bij Trombose gaat dit niet zoals het hoort te gaan, bij trombose raakt het bloedvat verstopt, dit doormiddel van een bloedstolsel. Als dit bloedstolsel los schiet kan het in je longen komen. Dit noemen ze dan een longembolie.

Als een stolsel een ader afsluit noemen we dit een veneuze trombose. Dit gebeurd over het algemeen in de benen. Op deze manier ontstaat er een trombosebeen. Op jaarbasis krijgen vele mensen met veneuze trombose te maken. Wist je dat dit kan leiden tot een PTS of voluit een pos trombotisch syndroom?
Ook kan je te maken krijgen met een Arteriƫle trombose, dit kan leiden tot een hersen- of hartinfarct. Bij dit type trombose is aderverkalking erg belangrijk. Dit vind plaats door beschadiging van de vaatwand.
Het is zo dat je overal waar je aderen of slagaderen in je lichaam hebt trombose kan krijgen. Bijvoorbeeld in je oog, darmen, armen en lever.