Behandeling trombosebeen

Behandeling trombosebeen
De behandeling van een trombosebeen is belangrijk om de kans op longembolie of PTS te voorkomen. Om een trombosebeen te behandelen zijn er meerdere mogelijkheden. We bespreken er enkele hier onder.

Antistollingsmiddelen
Antistollingsmiddelen krijgt u direct toegediend bij trombose deze remmen de stolling en gaan voorkomen dat er een nieuw stolsel ontstaat. Je lichaam zal hierna het werk doen om het stolsel op te lossen, hier kan enige tijd overheen gaan. De eerste dagen zal je een injectie krijgen waarin herparine zit, later zal je hierbij medicatie in de vorm van tabletten krijgen. Gemiddeld duurt het een week voor dit medicijn hun werking doen.

Trombolytica

In tegenstelling tot antistollingsmiddelen gaat dit medicijn de stolling actief afbreken en oplossen. Dit kan een paar uur duren maar soms ook een aantal dagen, dat is geheel afhankelijk van hoe groot een stolsel is.

Steunkousen op maat

De steunkous zorgt er voor dat de zwelling in het been verminderd. Hiermee zal vaak de verkleuring ook verminderen. Het dragen van de steunkousen gebeurd doorgaans de hele dag van het moment dat je op staat, tot je weer naar bed gaat.

Elastische zwachtels

De behandeling met zwachtels word gedaan om zoveel mogelijk vocht uit het been weg te drukken, dit word gedaan voordat je steunkousen gaat dragen.

Controle bij de trombosedienst

Je huisarts zal je doorverwijzen naar de trombosedienst als je een trombose of een longembolie hebt gehad, hier gaan ze je nauwkeurig in de gaten houden, en controleren en begeleiden ze je als je antistollingsmiddelen gebruikt.